piątek Wrzesień 22, 2017

Letnie sałatkowe trendy

2014.09.24 229 Wyświetleń Możliwość komentowania Letnie sałatkowe trendy została wyłączona
Sałatka Cezar
Sałatka Cezar

Gusta Polaków zmieniają się adekwatnie do pory roku. Jesienią chętniej sięgamy po kaloryczne posiłki, między innymi te z kuchni włoskiej. Wraz z końcem zimy zaczynamy tęsknić za smakiem świeżych warzyw i owoców, a ulubione makarony zamieniamy na lekkie i orzeźwiające sałatki.

Jedni jedzą je ze względu na ich wartości odżywcze, inni traktują jako dobry sposób na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Każda z tych możliwości jest dobrym pretekstem do rozpoczęcia sezonu sałatkowego.
Upalne dni i gorące wieczory skutecznie zniechęcają nas do spożywania ciężkich i tłustych potraw. Zamiast nich, wybieramy posiłki, które nasycą głód, ale nie sprawią, że poczujemy się ciężko. Sałatka to idealne danie na tę porę roku. Warzywa w niej zawarte dostarczają cennych minerałów i witamin, są także świetnym źródłem błonnika, dlatego tak wielu z nas decyduje się na wybór tej potrawy.

SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM I POMIDORKAMI – składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 12 pomidorków koktajlowych (cherry)
  • 100 g małych grzanek (najlepiej czosnkowych)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 podwójna (ok. 700 g) pierś kurczaka
  • 50 g wiórków parmezanu
  • Sos:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sos worcester
  • sól
  • pieprz

SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM I POMIDORKAMI – sposób przygotowania:Umyte i osuszone mięso kurczaka pokrój na małe kawałki, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy, usmaż mięso ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia. Liście sałaty oczyść, wypłucz i dokładnie odsącz (większe liście porwij na kawałki). Przełóż do dużej salaterki. Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki. Do sałaty dodaj ostudzone mięso kurczaka, pomidorki i grzanki, wymieszaj. Przygotuj sos: w małej miseczce ubij trzepaczką 4 łyżki oliwy z octem winnym, sokiem z cytryny, kilkoma kroplami sosu worcester, solą i pieprzem. Wylej sos na sałatę. Całość delikatnie wymieszaj. Porcje sałatki posyp wiórkami parmezanu i od razu podawaj.

Nie przegap aktualności śledź Swidniczanie.com i bądź na bieżąco!
Ładowanie...
0/5 - 0
Musisz się zalogować.
Wprowadzony w
Niebiańska tarta z malinami

Niebiańska tarta z malinami

Idzie jesień, nie daj się przeziębieniu!

Idzie jesień, nie daj się przeziębieniu!

Powiązane wiadomości
Komentarze wyłączone